Обсяг перевезень зерна і продуктів перемолу залізницею в січні 2020 року

«Укрзалізниця» продовжує тримати високий темп перевезень зернових вантажів. Січень 2020 року, попри незначне зниження в порівнянні з попередніми місяцями перевищує показник відповідного періоду минулого маркетингового року. Всього за липень – січень  2019/20 МР залізничним транспортом було перевезено 25,2 млн тон зернових вантажів, що на 21,7% вище показника минулого року.

Джерело: Єдиний державний веб-портал відкритих даних

На нашу думку обсяги перевезень зернових з/д транспортом і надалі залишатимуться в діапазоні 3,6 – 3,8 млн тон на місяць, оскільки є ряд ринкових передумов, а саме:

  • Послаблення торгівельних обмежень Китаєм, які були запровадженні для нерозповсюдження коронавірусу 2019-nCoV, про це вже кілька днів говорять учасники ринків, оскільки обмежувальні заходи вже негативно впливають на економіку КНР. Це дозволить відновити експортні поставки с/г продукції до цієї країни.

  • Переважна більшість трейдерів і учасників ринку сходяться на думці, що сезон високих цін на зернові вже пройдено і цінові піки, що були досягнуті 22 і 23 січня поточного року перевершити вже не вдасться, оскільки на ринку існує суттєва пропозиція з боку Аргентини і Бразилії, де прогнозуються рекордні валові збори зернових та сої. Тому вітчизняні виробники і трейдери будуть намагатися продати запаси по більш вигідній ціні, зокрема, щоб забезпечити себе обіговими коштами для посівної кампанії.

  • Досить значні запаси зернових в зв’язку з рекордним врожаєм в поточному маркетинговому році. Станом на 12.02.2020 року ми оцінюємо експортний потенціал по зернових близько 13 млн тон і в межах 1,1-1,2 млн тон соєвих бобів.

Структура перевезених вантажів за напрямками в січні 2020 року:

Джерело: Єдиний державний веб-портал відкритих даних

Десять найбільших «зернових» станцій в січні 2020 року відправили 778,7 тис. тон вантажу, що становить 21,3% від загальної кількості.

Джерело: Єдиний державний веб-портал відкритих даних

Десять припортових станцій – отримувачів зернових вантажів, прийняли 3 375,3 тис. тон всіх відправлених зернових, або 92,3% від загальної кількості. 

Джерело: Єдиний державний веб-портал відкритих даних

В той же час за показником середньодобової швидкості обробки вагонів, що демонструє ефективність роботи, рейтинг станцій дещо інший.

Джерело: Єдиний державний веб-портал відкритих даних