Обсяг перевезень зерна і продуктів перемолу залізницею у вересні 2020 року

У вересні обсяг перевезень зернових залізничним транспортом знизився на 25,6% (до 2,9 млн тонн) відносно серпня поточного року і на 14,7% відносно вересня 2019 року.
Скорочення перевезень відбулось за рахунок зниження темпів експорту с/г продукції, оскільки вантажопотік «Укрзалізниці» на 86,7% сформовано саме логістикою в експортному напрямку. За даними Держмитслужби у вересні обсяг зернових вантажів, відправлених на експорт, скоротився на 13,5% відносно серпня поточного року. Також відбувся перерозподіл зернового трафіку на користь автотранспорту, згідно наших розрахунків покриття  залізничним транспортом поставок зернових до портів склало 64,4% ,тоді як в серпні цей показник становив 80%.

Змінилась структура вантажопотоку за напрямками, питома вага експорту знизилась до 86,7% проти 91,8% у серпні, в той же час зросла частка внутрішніх перевезень до 13,1%.
Серед зернових вантажів і продуктів їх переробки, що були перевезені залізницею у вересні, найбільшу частку зайняла пшениця – 58,1%. Така значна частка в структурі с/г вантажів пояснюється активними експортними відвантаженнями зернової, які в вересні склали 3,7 млн тонн, що відповідає показникам минулого року для відповідного періоду.
Згідно нашого моніторингу десять найбільших станцій за обсягом відправки зернових вантажів, відправили в вересні 2020 року 511,2 тис. тонн або 17,4% від загальної кількості.

Десять найбільших станцій – отримувачів зернових вантажів, прийняли 2 663,1 тис. тонн всіх відправлених зернових або 90,7% від загальної кількості.