Обсяг перевезень зерна і продуктів перемолу залізницею в серпні 2020 року

Після суттєвого просідання в червні – липні, з/д перевезення зернових в серпні продемонстрували різке зростання. Згідно даних «ГІОЦ» АТ «Укрзалізниця», протягом місяця було перевезено 3,9 млн тонн зернових і продуктів перемолу, що є одним з найвищих показників за три останні маркетингові роки, покривши таким чином 80% експортного трафіку зерна з регіонів в порти.


Драйвером такого різкого зростання перевезень залізницею став експортний напрям, адже саме цей вид сполучення є домінуючим в сегменті зернових вантажів.


В розрізі товарних груп, відбувся суттєвий ріст експортних відвантажень пшениці до 3,7 млн тонн, а також ячменю до 1,3 млн тонн, що є найвищим показником для серпня за період 2018-2020 років. Така динаміка стала наслідком високих цін на зернові, що є не типовим для початку сезону.

Згідно нашого моніторингу десять найбільших станцій за обсягом відправки зернових вантажів, відправили в серпні 2020 року 690,3 тис. тонн або 17,5% від загальної кількості.

Десять найбільших станцій – отримувачів зернових вантажів, прийняли 3 742,1 тис. тонн всіх відправлених зернових або 95,1% від загальної кількості.