Обсяг перевезень зерна і продуктів перемолу залізницею в жовтні 2020 року

«Укрзалізниці» вдалось наростити вантажопотік зернових у жовтні майже на 1,0 млн тонн після падіння обсягів перевезень у вересні.

Згідно даних «ГІОЦ» АТ «Укрзалізниця», протягом жовтня 2020 року було перевезено 3,8 млн тонн зернових і хлібних вантажів, що на 31,0% вище за показник вересня. На нашу думку, основними факторами, що забезпечили високий рівень перевезень стали:

По-перше, перерозподіл зернового трафіку в бік збільшення питомої ваги залізниці на експортному напрямку.

Аналіз експортного вантажопотоку свідчить про те, що не зважаючи на скорочення загальних відвантажень зернових через морські порти (зниження на 21,5% в жовтні 2020р. до жовтня 2019р.), «Укрзалізниці» протягом серпня – вересня, вдається тримати обсяг перевезень на високому рівні. В той же час, питома вага автотранспорту у жовтні скоротилась до найнижчого рівня за два останні маркетингові роки, вантажопотік склав лише 21,8 тис. тонн, що нижче навіть за показники річкового транспорту.

По-друге, нарощування експорту кукурудзи нового урожаю частково компенсувало зниження вантажопотоку по інших культурах.

За рахунок активного зростання експорту, питома вага кукурудзи в структурі с/г вантажів зросла з 9,5% у вересні до 63,4% в жовтні 2020 року в той час, як частка пшениці і ячменю суттєво скоротилась на фоні зниження експортного потенціалу.

Згідно нашого моніторингу десять найбільших станцій за обсягом відправки зернових вантажів, відправили в жовтні 2020 року 878,6 тис. тонн або 23,3% від загальної кількості.

Десять найбільших станцій – отримувачів зернових вантажів, прийняли 3 433,7 тис. тонн всіх відправлених зернових або 91,2% від загальної кількості.