Обсяг перевезень зерна і продуктів перемолу в червні 2020 року

Обсяг перевезень зернових і продуктів перемолу залізничним транспортом в червні впав нижче 1,0 млн тон, що є найнижчим показником за 2019/20 маркетинговий рік і на 48,9% нижче значень червня 2019 року.

Зниження вантажопотоку зернових на з/д спостерігається протягом всього 2020 року, про причини такого падіння ми писали раніше
В червні додатковим фактором впливу стало суттєве зниження експортної активності на українському зерновому ринку – перевалка в портах знизилась до 1,4 млн тон, що є найнижчим значенням для червня за останні чотири роки. За перші сімнадцять днів липня 2020 року експорт зернових склав всього 719 тис. тон, тому можна зробити висновок, що низькі показники перевезень зернових вантажів залізницею і експортних відвантажень в портах також збережуться і в поточному місяці.

Аналіз логістичних каналів в експортному напрямку в червні 2020 року.

За результатами червня, питома вага з/д транспорту в доставці зернових до портів зросла до 68% вперше за останні шість місяців, в той же час частка автомобільного і річкового транспорту продемонструвала скорочення. На нашу думку основна причина скорочення частки автотранспорту в експортному напрямку - залучення зерновозів до збиральної кампанії.

Десять найбільших станцій відправили в червні 2020 року 361,6 тис. тон с/г вантажів або 36,9% від загальної кількості.

Десять найбільших станцій – отримувачів зернових вантажів, прийняли 889,1 тис. тон всіх відправлених зернових або 90,7% від загальної кількості. 

В червні продовжилася тенденція минулого місяця – лише станція ЧОРНОМОРСЬК-ПОРТ-ЕКСПОРТ зберегла показники приймання зернових в той час, як інші станції демонструють зниження обсягів.

За середньодобовою швидкістю обробки вагонів, десятка лідерів червня, серед портових терміналів, виглядає наступним чином: