Перевезення зерна і продуктів перемолу залізницею в листопаді знову зросли

Перевезення с/г вантажів залізницею в листопаді зросли на 5,3% порівняно з попереднім місяцем і досягли максимумів в поточному маркетинговому і календарному році.

За даними «ГІОЦ» АТ «Укрзалізниця» в листопаді 2020 року було перевезено 4,0 млн тонн зернових і продуктів перемолу. Попри ріст перевезень у жовтні і листопаді, загальний вантажопотік зернових в 2020 році на залізничному транспорті, згідно з нашим прогнозом, складе близько 36,0 млн тонн проти 40,5 млн тонн в минулому році. Основна причина зниження – скорочення експортного потенціалу в зв’язку із падінням виробництва основних с/г культур, про що свідчить динаміка перевалки зернових і хлібних вантажів в морських портах України.

За напрямками перевезень продовжує домінувати експорт, хоча його частка постійно знижується. На початку сезону питома вага експортних перевезень складала 92,3%, знизившись до 84,9% в листопаді 2020 року.

Частково втрату обсягів перевезень зернових компенсувало відтягування вантажопотоку з річкового та автомобільного транспорту в другій половині 2020 року. Згідно з нашими оцінками, питома вага залізниці в поставках с/г вантажів до морських портів зросла з 55%-58% в І та ІІ кв. поточного року до 73%-80% в ІІІ та IV кв.

Кукурудза в листопаді продовжила нарощувати питому вагу в структурі перевезених вантажів. Цьому сприяла активна збиральна кампанія та пожвавлення експортних відвантажень. 

Десять найбільших станцій за обсягом відправки зернових вантажів, відправили в листопаді 2020 року 858,5 тис. тонн або 21,3% від загальної кількості.

Десять найбільших станцій – отримувачів зернових вантажів, прийняли 3 605,5 тис. тонн всіх відправлених зернових або 89,4% від загальної кількості.