Обсяг перевезень зерна і продуктів перемолу залізницею в березні 2020 року

Згідно статистичних даних, які публікує "ГІОЦ" АТ "Укрзалізниця" кожного місяця, обсяг перевезень зернових і продуктів перемолу в березні цього року продемонстрував суттєве зниження – на 11,4% в порівнянні з лютим поточного року і на 18,4% в порівнянні з березнем 2019 року.

Джерело: Єдиний державний веб-портал відкритих даних

Подібна динаміка спостерігалась і в минулому році, коли при стабільних обсягах експорту відбувався перерозподіл експортного вантажопотоку в бік зростання частки автотранспорту. Пояснення в тому, що в цей період ставки фрахту автомобілів-зерновозів досягають свого «сезонного дна», а в поточному маркетинговому році протягом січня – березня тарифи встановили антирекорд і знаходяться на найнижчих рівнях за два останні сезони, що робить перевезення зернових автотранспортом досить конкурентним навіть на дальні дистанції де традиційно домінує залізниця. Також зерно, в першу чергу, відправляється на експорт з маршрутних елеваторів на яких йдуть інтенсивні відвантаження, як наслідок в другій половині сезону залишки "розмазані" по складах, з яких вивіз вже більш утруднений. Ще одним важливим фактором, що вплинув на осяг перевезень з/д транспортом, став план «Укрзалізниці» ввести в дію новий договір про надання послуг з перевезення вантажів залізничним транспортом з 1 квітня 2020 року до якого в учасників ринку багато зауважень. Згідно офіційної заяви Європейської Бізнес Асоціації, на фоні протистояння у цьому питанні між великими вантажовідправниками і «УЗ», остання почала відмовлятись підтверджувати плани вантажних перевезень для тих, хто ще не приєднався до нового договору. Плани перевезень не приймаються як для вагонів «Укрзалізниці», так і для приватних вагонів.

Джерело: Zernovoz.ua, Єдиний державний веб-портал відкритих даних, АМПУ

Структура перевезених вантажів за напрямками в березні 2020 року:

Джерело: Єдиний державний веб-портал відкритих даних

Десять «зернових» станцій в березні 2020 року відправили 569,4 тис. тон вантажу, що становить 18,4% від загальної кількості.

Джерело: Єдиний державний веб-портал відкритих даних

Десять припортових станцій – отримувачів зернових вантажів, прийняли 2 831,1 тис. тон всіх відправлених зернових, або 91,4% від загальної кількості. 

Джерело: Єдиний державний веб-портал відкритих даних

За показником середньодобової швидкості обробки вагонів, що демонструє ефективність роботи, рейтинг станцій має наступний вигляд:

Джерело: Єдиний державний веб-портал відкритих даних